fbpx
Fantasie in het onderwijs2020-10-14T10:36:09+00:00

Onderwijs

In onze hectische en dynamische wereld ligt een enorme (prestatie)druk op het onderwijs. Van zowel leerkrachten als leerlingen wordt veel verwacht. Er is letterlijk en figuurlijk weinig speelruimte meer in de dagelijkse lesprogramma’s, waardoor de fantasie van de kinderen nauwelijks meer gestimuleerd wordt.

Dat is doodzonde als je beseft hoe ongelooflijk krachtig onze fantasie is. Het stelt ons in staat om nieuwsgierig en creatief te zijn op manieren die we nog niet eerder hebben overwogen. Fantasie overtreft daarmee logische kennis, simpelweg omdat kennis beperkt is tot wat momenteel bekend en begrepen wordt. En fantasie reikt vele malen verder dan het bekende. Jonge kinderen hebben van nature een levendige fantasie, maar naarmate onze maatschappij afhankelijker wordt van technologie, toegang tot schermtijd en verschillende gadgets, lopen we het gevaar dat de actieve verbeeldingskracht van onze kinderen vermindert. 

Hier ligt voor het onderwijs een enorme uitdaging!

Inspiratie over het onderwijs

Suzanne Buis. Droomdenker en Gedachtenschenker

In gesprek met Suzanne Buis, oprichtster van het Droomdenkers Talentcentrum. Het Droomdenkers Talentcentrum begeleidt ouders, zorgprofessionals, kinderen en jongeren. Droomdenkers zijn kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, creatief begaafd, hoogsensitief, hoogbegaafd, beelddenker, strong-willed ...

Amsterdamse School voor Imaginatie

In gesprek met Jan Taal, gz-psycholoog en oprichter van de Amsterdamse School voor Imaginatie. ‘Alles wat we in het leven doen wordt aangestuurd door het beeld ervan. De innerlijke beeldenwereld ...

De kracht van de fantasie

Blog: De kracht van de fantasie kom je overal tegen. Ik zit in de trein en besluit mijn mobiel in mijn tas te houden. Ik heb behoefte aan even niets. ...

Vieze kleren en blubberzooi

Een column van speltherapeute Gea Knol, die regelmatig schrijft over het belang van spel en fantasie. Dit keer schrijft ze over het belang van vies mogen worden tijdens het spelen.

We moeten spelen!

Wat een kind of een jong mens het liefste en van nature doet is spelen. In gesprek met Rob Martens, onderwijspsycholoog en motivatieonderzoeker. Hij publiceerde onlangs het boek ‘We moeten spelen’ Het boek is een vurig pleidooi om in ons onderwijs ruimte en tijd te scheppen voor de verwondering, het speelse en het onvoorspelbare.

Dwalen in de tuin van Hakim

Een inspirerend gesprek met Hakim. Velen van ons kennen hem van Sesamstraat, maar hij is zoveel meer; (kinder)theatermaker, schrijver, bruggenbouwer tussen verschillende culturen, cineast, verteller, kindervriend en bovenal een enorme fantast!

Het echte teken van intelligentie is niet kennis, maar verbeelding.

Titel

Ga naar de bovenkant