Drie oefeningen om een innovatie- of werkproces te starten vanuit de fantasie.
Ze  prikkelen de verbindingen in de hersenen die nodig zijn om te kunnen fantaseren.

Oefening 1:    Beelden maken bij muziek
Ga op zoek naar een mooi muziekstuk. De fantasie wordt het meest aangesproken als het om een onbekend muziekstuk gaat. Men wordt dan niet gehinderd door eventuele beelden die men al opgeslagen heeft.

Luister met de ogen dicht naar de muziek. Er ontstaan – geïnspireerd  de muziek- vanzelf beelden in het hoofd. Laat je door die beelden -soms zijn het losse fragmenten en soms ontstaat er een verhaal- meevoeren samen met de muziek.
Als de tijd het toelaat is het goed om met elkaar te delen wat iedereen ervaren heeft. Hierdoor traint men het verwoorden van de beelden die de fantasie heeft opgeroepen.

Oefening 2:   Iets uit het niets creëren
Er ligt een leeg vel papier voor je.
Gedurende  maximaal 10 seconden teken je – verspreid over het hele papier-  een paar willekeurige lijnen. Dat kunnen rechte lijnen zijn, maar ook golvende.
Kijk vervolgens naar de lijnen op het papier en laat je inspireren tot het maken van een tekening.  Belangrijk is om hierbij je eerste impuls te volgen; welk beeld krijg je bij de lijnen.
Heb je geen idee? Ga niet nadenken en begin dan gewoon met het verbinden van de lijnen. Als je eenmaal tekent volgt de inspiratie meestal vanzelf.
Misschien komt er iets concreets uit, maar het kan ook abstract zijn.
Het hoeft geen Rembrandt te worden!!

Oefening 3:   Verhaal maken
Je krijgt  drie woorden; een beroep, een land en een voorwerp.
De opdracht is om een kort verhaaltje (max. 25 zinnen) te schrijven waarin je je laat inspireren door deze drie woorden.

Het is bij deze opdracht belangrijk om een uitzonderlijk of opvallend voorwerp te kiezen. Hierdoor wordt de fantasie namelijk flink aangesproken.
Voorbeeld:
Woorden: bakker, Zwitserland, bad eend,.
Verhaal: Ik kom elke dag bij mijn bakker op de hoek van de straat. Hij verkoopt heerlijke gebakjes. Hij komt namelijk uit Zwitserland en maakt van die fantastische gevulde soezen met room en kersen. Een echte Zwitserse specialiteit! Ik moet er gewoon elke dag eentje hebben. Het liefst nog voor het ontbijt. Heerlijk! Maar het wordt hoog tijd dat ik ermee  stop. Het is een hele slechte gewoonte. Toen ik vanmorgen  mijn traditionele carnavalspak aan wilde doen, paste ik er niet meer in!! Ik verkleed me elk jaar -samen met een vriendin-  als gele bad eend. Deze traditie hebben we al 10 jaar!! En nu kan ik mijn pak niet meer aan. Verschrikkelijk. Dus….. ik ga een rondje hardlopen en ren de bakker voorbij.

Als het qua tijd haalbaar is, is het leuk en leerzaam om de verhaaltjes aan elkaar voor te lezen.

Als je dit een fijne manier van werken vindt, kun je er in teamverband voor kiezen om iedereen verschillende woorden te geven.
Je schrijft een aantal beroepen, landen en voorwerpen op losse briefjes en vraagt de mensen om uit elke categorie een briefje te pakken. Op deze manier ontstaan er diverse combinaties en krijg je allemaal verschillende verhaaltjes.

Na het doen van deze oefeningen zijn de hersenen in een andere stand gezet en zijn de verbindingen die nodig zijn om te fantaseren/verbeelden geprikkeld. De kans is groot dat je beter in staat bent op buiten de lijntjes te kleuren.

Succes!