Over de Ambassadeur van de Fantasie

Fantasie is krachtiger dan kennis,  daar gelooft de Ambassadeur van de Fantasie in.

Het echte teken van intelligentie is niet kennis, maar verbeelding. (Einstein)

In onze huidige maatschappij ligt de prestatiedruk al vanaf jonge leeftijd op velerlei gebied hoog. Onze dagen zijn goed gevuld met school, werk, sporten en schermtijd. Hierdoor zijn er weinig ‘lege’ momenten meer. Momenten waarop je even niets hoeft, wat door kinderen vaak als verveling wordt ervaren. Maar juist in die verveling krijgt de fantasie de kans om op te bloeien.

De Ambassadeur van de Fantasie ziet in haar werk dat het vermogen tot fantaseren aan het afnemen is. Het lijkt – ook voor (jonge) kinderen-  moeilijker te worden om toegang tot onze fantasie te krijgen. Dat is ook in ons dagelijks leven terug te zien. De maatschappij verhard, omdat we steeds meer moeite hebben om ons in te leven in een ander. Veel mensen kampen op steeds jongere leeftijd met een burn out of andere psychische klachten. Ze missen een uitlaatklep en een oplaadstation.

Je zult het misschien niet verwachten, maar ons vermogen om te fantaseren kan ons helpen om meer lichtheid, speelsheid en verbinding in het leven te creëren. Onze fantasie is een uniek en krachtig eigenschap!  Het is veel meer dan alleen maar dagdromen. Onze fantasie stelt ons in staat om buiten structuren, procedures en protocollen te denken.  Vanuit fantasie worden nieuwe mogelijkheden zichtbaar, onbegrensde creatie-kracht ontketend en vergroten mensen hun capaciteit om flexibel, krachtig, inlevend en weerbaar te zijn. Skills die het leven leuker en makkelijker maken. Op elke leeftijd.

Iedereen heeft verbeeldingskracht, we zijn immers allemaal kind geweest. De verbindingen in onze hersenen die nodig zijn om te kunnen fantaseren zijn in onze kindertijd aangelegd. Liggen ze nu onder een dikke laag stof? Dan wordt het hoog tijd voor een grote schoonmaak!

Wat aandacht krijgt groeit!